Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

onsdag 21 maj 2008

Hemmablinda

Tänk vad mycket det är som man inte vet om sin egen stad. Och det gäller även mig som arbetar dagligen med att informera andra om allt som finns i Luleå.

Vi genomför sk "Värdskapsturer" inför sommarsäsongen för frontpersonal som kommer att möta våra besökare i sommar.

Under tre tillfällen kan de som kommer att arbeta i butiker, boendeanläggningar, kiosker, museer, resebyråer, taxi mfl delta på en guidad tur i vår egen stad.

Idag åkte jag med på turen (som var nummer två). Vi inledde med en fika vid åtta-tiden och fick en introduktion av Lars Mandahl, Luleå Turistbyrå, som bla påtalade betydelsen av ett gott värdskap.
Därefter tuffade vi iväg med bussen och hann se och höra otroligt mycket under två timmar. Vi åkte runt centrum, via Örnäset, Lulsundet mot Universitetet, vidare till Gammelstad, därefter till Karlsvik och sedan via Gäddvik tillbaka till centrum.

Lars var helt strålande och varvade både historik, praktiskt vetande med bra tips vad besökare ofta frågar om. Och dessutom på ett underhållande sätt.

Jag hörde bara positiva kommentarer från deltagarna. Och det klassiska "tänk vad mycket det är som vi inte känner till om vår egen stad. Gú vad bra det här var!"

Tredje och sista turen går måndag den 9 juni. Totalt har då över 100 personer deltagit på turerna. 100 nya, taggade ambassadörer för vår fina stad.

Vi ska sedan nogsamt utvärdera turerna för att utveckla dem ytterligare till kommande säsonger och år.
Gott värdskap är det viktigaste för att utveckla en konkurrenskraftig besöksdestination.

1 kommentar:

Anonym sa...

Besökare får ett bättre mottagande och bättre information med frontpersonal som själv sett produkterna och utbudet. Så är det. Mycket bra att ni genomför dessa turer, att ha på sig kundglasögon är viktigt! Bra jobbat!