Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

lördag 21 februari 2009

Hopp om en vackrare hamn

Så löd rubriken på en artikel i torsdagens Kuriren, under temat Stadsliv.
Bakgrunden är att vi har kommit i kontakt med LTUs linje Upplevelseproduktion och en av deras studenter Katarina Grankvist. Hon kommer att göra ett projektarbete om hur Luleå Hamn kan utvecklas till att bli en bra mottagning för de kryssningsfartyg som kommer till Luleå. Mottagningen är en viktig del av en helhetsupplevelse. Utifrån mottagningen kommer passagerarna sedan att befinna sig i Luleå och i stora delar av övriga länet under sina dagsbesök. På så sätt blir Luleå Hamn/Svartön en port och ingång för Swedish Lapland.

Under perioden januari tom mars kommer Katarina att arbeta med frågan och vi hoppas och tror att hennes kreativa idéer kommer att kunna var till god hjälp för oss i kommande utvecklingsarbete. Det behövs nya, fräscha ögon, vilket universitetet är en kanonbra tillgång för. Dessutom finns kompetenta lärare och handledare till hands. Katarina kommer också att träffa alla berörda aktörer under perioden och hämtar in kunskap och kompetens från nätverket.

Kryssningstrafiken är inte en stor prioriterad fråga för Visit Luleå, men vissa, mindre resurser avsätts för den här typen av besökare. Förutom att de genererar en del intäkter till Luleå Kommun (hamnen), bussbolag, taxi, besöksmål, caféer, shopping etc, så tillför de ett gott PR värde till staden och regionen.
Det är dessutom en angelägen fråga för lokalbefolkningen, som engagerat sig i frågan om bl. a hamnens utseende och funktion. Jag var in på Kurirens webb och såg att det kommit in kommentarer till artikeln. Himla kul!

Och visst har vi en supervacker stad, se bara på bilden med vyn från hamnen in mot centrum!
http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4617822

Inga kommentarer: