Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

torsdag 5 februari 2009

Vikten av en kompetent styrelse

I tisdags eftermiddag var vi på ett seminarium som Styrelseakademien anordnade i Luleå. Där diskuterades vikten av en kompetent styrelse, roller och ansvar för styrelse och VD mm.
Ett mycket intressant tema. Flera kompetenta personer (Lars-Erik Forsgårdh, ordförande StyrelseAkademien Sverige, Stina Blombäck, vd Billerud Karlsborg, Sven Bergman, koncernchef Bil & Traktor, Luleå) berättade om sina erfarenheter som ledamöter och ledare.

Verkligheten hos många småbolag är att ägaren själv + någon anhörig eller vän står som styrelse. Rådet från Styrelseakademien är att våga prova ta in någon extern, om inte som styrelseledamot på en gång så kanske som mentor till att börja med. På så sätt kan företaget utvecklas på ett helt annat sätt.

Vi diskuterade också vikten av jämställdhet vad gäller ålder och kön. Vilket flera av de äldre männen tyckte var svårt, de hittade inga kvinnor eller yngre. Detta har jag hört så många gånger förr och blivit lika förvånad varje gång. Undrar var de letat någonstans? I sina egna nätverk lär de ju näppeligen ha många yngre och kvinnor. Så ett tips till dem: gå utanför de egna nätverken. Sveriges och Norrbottens befolkning består av (så vitt jag vet) t ex hälften kvinnor. Så vi finns ju uppenbarligen.
Detta gäller även rekryteringar till ledande positioner.

Även i tisdags när jag kom in i rummet slogs jag direkt av att det var så enormt många Silverryggar på ett och samma ställe. Visst har äldre män otroligt mycket kompetens och erfarenhet att förmedla, men ibland blir de så många, på ett och samma ställe. Mångfald är alltid bättre än enfald.

I vårt fall, där Visit Luleå är en ekonomisk förening, är det en utsedd valberedning som föreslår styrelsens sammansättning, utifrån ett antal förutsättningar. Jag brukar säga att det är föreningens absolut viktigaste uppdrag.

Vi har under de senaste två åren genomfört styrelseutbildningar via Styrelseakademien, vilket är värt varenda krona. Investeringar som garanterat ger utfall i en mer professionell verksamhet. När jag deltar i andra sammanhang kan jag bli mörkrädd av att se hur låg kompetens det finns i styrelser om hur saker och ting ska fungera. Bara enkla saker som årsmöten, rösträtter, beslutsgångar, synen på sina ägare mm.
Så vi var stärkta efter tisdagens seminarium att vi satsat rätt och att vi fortsättningsvis även kommer att jobba vidare med den här typen av frågor.

Inga kommentarer: