Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

lördag 8 augusti 2009

Statistisk analys

Det är himla intressant att analysera statistik för att se hur mål och delmål uppfylls under ett strategiskt arbete.
Jag har tidigare redovisat de fantastiska beläggningssiffrorna på Luleås hotell i juni. Igår fredag fick jag den detaljerade statistiken från SCB över samtliga hotell, stugbyar och vandrarhem i Luleå, dvs totalt antal gästnätter.

Det resultatet är ännu bättre än belagda hotellrum. + 33 % fler gästnätter jämfört med juni 2008. Fortfarande är det ett resultat av Natoövningen och kongresserna i staden. Vilket också visas i att ökningen i stort är internationella gästnätter. I faktiska nätter är det en ökning med över 7 000 st!
Ackumulerat från årsskiftet har Luleås anläggningar en ökning med ca + 3.5% jämfört med samma period förra året.
Slutmålet är ju dock ingalunda antalet gästnätter, utan den ekonomi de omsätter.

I och med att Luleås anläggningar tidigt blev fullbokade så har många grupper och gäster hänvisats till grannkommunernas anläggningar. Alltid roligt när positiva effekter sprider sig vidare ut i länet.
Det här visar hur stor betydelse stora arrangemang har för städer och regioner.

När jag tittar på maj månad och hur det ser ut i vårt närområde i regionen, så ser man tydligt hur olika stora städerna är. Detta är maj månads antal gästnätter i Luleå och grannkommunerna:
Luleå 19 000
Boden 2 300
Piteå 7 000
Älvsbyn för få anläggningar för att kunna visa statistiken
Tornedalen (5 kommuner) 7 800
Det innebär att Luleås anläggningar står för 90 % av nätterna i Luleå-Boden regionen, för 67 % av nätterna i fyrkanten (exkl Älvsbyn) och för 53 % av samtliga nätter i fyrkanten + Tornedalen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant statistik som visar svart på vitt att Luleå är Norrbottens största besöksmål. Inte så konstigt egentligen eftersom Luleå de facto är största staden. Entreprenörerna har på senare år blivit allt duktigare på att ta fram produkter och att marknadsföra dem och sånt bidrar till att Luleå stärker sin position som nr. 1. Att solen dessutom behagar lysa nästan mest här i hela landet gör ju inte saken sämre, även om det inte är nåt vi kan påverka själva. Jag tycker vi lulebor kan sträcka på oss!