Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

söndag 7 mars 2010

Fjäll och skärgård

Just hemkommen efter en helt underbart, härlig helg i Tärnafjällen. Med suverän skidåkning, från det backarna öppnat tills de stängt. Det enda paret skidor som jag tyvärr inte hann nyttja denna gång var mina turskidor. Men, nästa gång blir det tur och toppturer för hela slanten istället. Jag hade turen att få träffa min kompis Anna från Tärnaby, som blev en vän för livet när jag bodde i Storuman och arbetade åt Länsturistorganisationen. Vi gick en ledarutvecklingsutbildning för kvinnor, via universitetet och hade otroligt trevligt ihop. Så både stor nytta med utbildning och nöje med vänskap. Som av en händelse var en av de andra deltagarna ägare av en resebyrå i Västerbotten, så vår studieresa som skulle genomföras i utbildningen, gick till Singapore. Just där har unga kvinnor lyckats otroligt bra att ta och få ledande positioner inom både näringsliv och offentlighet, så det var ett perfekt objekt att studera. Och inte fel i övrigt heller. Men, vi kan lugnt konstatera att Norrbotten ligger långt, långt efter vad gäller jämställdhet. Här styrs både näringsliv och offentlighet tyvärr till stora delar av män, dessutom många till åren komna. Men, det finns ljus i mörkret, totalt nattsvart är det inte, jag läste ett kanonfint reportage i gårdagens NSD om en ung, välutbildad och framåt kvinna, en riktigt bra förebild: http://www.nsd.se/nyheter/boden/artikel.aspx?ArticleId=5223708 Heja Åsa! Tack och lov finns det undantag även i Norrbotten. Men, det behövs fler.

Jag har märkt att många som är förtjusta i berg även är betagna av hav. Så gäller även oss. Många likartade känslor av vida vidder. Under våren när skidorna stuvas in så åker båten ut för att ställas i ordning, skärgården hägrar. Visit Luleå genomför en spännande Skärgårdsdag, torsdag 25 mars, vilket vi gör i och med det utvecklingsarbete vi påbörjat för att utveckla Luleå Skärgård. Då kommer ett företag upp till Luleå som arbetar på skärgårdsön Grinda, i Stockholms Skärgård. De driver boende, lanthandel, gästhamn mm. Det ska bli kul att få lyssna av dem och få inspiration om hur de bedriver verksamhet i skärgårdsmiljö. Vi får också ta del av våra lokala skärgårdsaktörer och även Luleå kommuns skärgårdsarbete. Så detta ser vi fram emot.

Inga kommentarer: