Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

måndag 22 mars 2010

Internationell flyg- och kryssningstrafik

I morgon blir det internationell dag, för hela slanten. Vi börjar med träff i Cruise Luleå Network, där de kommuner i länet som är intresserade av internationell kryssningstrafik träffas ett par gånger per år. Visit Luleå är huvudman och projektledare. Det är en grupp som vuxit fram under de år som vi arbetat med och utvecklat den internationella kryssningstrafiken till Luleå Hamn. Många av fartygens utflyktsbussar åker till sevärdheter och besöksmål i regionen. I sommar kommer fyra fartyg att komma till Luleå, det är tyska och brittiska fartyg. Till nästa år är redan tre fartyg bokade.
Efter lunch är det dags för styrgruppsmöte i City Break to Swedish Lapland, där vi arbetar med internationellt direktflyg till och från Luleå Airport. Visit Luleå är huvudman och projektägare. Det är med stor tillfredsställelse vi kan blicka tillbaka på detta arbete, trots att inget beslut är taget ännu om trafikering. Vi startade arbetet redan 2006, då i samarbete med Uleåborg. Vi tog fram underlag och analyser om internationell flygrafik. Därifrån gick vi vidare och initierade ett utvecklingsprojekt, dock utan Uleåborg som av ombyggnadsskäl på deras flygstation inte kunde medverka. Istället fick vi med oss våra grannkommuner Boden, Piteå, Älvsbyn och Kalix, alla nyttjar Luleå Airport. Projektet startade hösten 2008 och under 2009 etablerade vi en kontakt med Visit Sweden, vilket nu lett till bildandet av ett sk Partnerskap. Där ser man hur en utvecklingsprocess kan ta vägen under arbetets gång. Det låter mycket positivt ute i både besöksnäringen, övrigt näringsliv och hos lokalbefolkningen om just denna fråga. Nu ska vi göra allt vi kan för att få till en eller flera internationella flyglinjer till och från Europa.

Inga kommentarer: