Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

lördag 8 maj 2010

Välkommen Amadea, Le Diamant, Black Watch & Alexander v Humboldt

När isen har gått på flera ställen och havet glittrar blått så kommer tankarna osökt in på hav och båtar. I sommar har vi förmånen att återigen hälsa ett antal kryssningsfartyg välkomna till Luleå och länet. Så här ser årets anlöp ut:
12 juni: Amadea och Le Diamant. Amadea är en gammal bekant som återkommer sedan många år, Le Diamant är ett nytt fartyg för det här området. Det är ett franskt fartyg, det första franska fartyget vi får hälsa välkommet! För första gången har vi också två anlöp en och samma dag.
6 juli: Black Watch, ett brittiskt fartyg som kommit till Luleå tidigare, varit till Piteå och nu återvänt till Luleå.
16 september: Alexander von Humboldt, ett tyskt fartyg som också är bekant sedan tidigare.
Totalt är det ca 2 000 passagerare och besättning som äntrar norrbottnisk jord, många för första gången någonsin. Ungefär hälften av dem kommer att delta på någon av de guidade utflykter som landarrangörerna erbjuder till t ex Gammelstads kyrkstad, Storforsen, Bodens Fästning, Polcirkeln mm. Resterande flanerar på egen hand, shoppar, fikar, hyr egen bil eller tar taxi till något utflyktsmål. Fartygen hälsas välkomna med musik och sång, flaggor, blommor, turistinformation om alla pärlor i vårt område. Kryssningsfartygens ankomster har utvecklats till ett trevligt inslag i Luleå-bornas vardag. Dessutom tillför de en hel del ekonomi till företag och verksamheter, ca 2000 kr per passagerare beräknas de spendera, enligt svenska undersökningar. För vår del skulle det innebära 2000 kr x 2000 = 4 miljoner kronor. Viktig inkomst för fortsatt utveckling.

Inga kommentarer: