Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

lördag 27 september 2008

Turismens Dag

Idag firas Turismens Dag runt om i världen och även i Luleå.
Syftet är att sprida kunskap om besöksnäringens positiva effekter i en kommun.
I Luleå har vi gjort ett samarrangemang mellan Visit Luleå och de två turistbyråerna i Kulturens Hus och Visitor Centre, Gammelstads Kyrkstad.
Vi har erbjudit guidade turer: med buss runt staden, stadsvandring samt kyrkstadsvandringar.

Det var en nästan fullsatt buss som gick från Kulturens Hus vid 11-tiden i morse. Guiden Camilla Vikström var laddad och beredd att guida Luleå-borna i deras egen stad. Det är inte alltid man tar sig för att vara turist i sin egen stad, så det blev ett bra tillfälle för Luleå-borna idag.

Laddad personal på Visitor Centre, Gammelstads Kyrkstad


Och även på Turistbyrån i Kulturens Hus.

Vi har även tagit fram ett informationsmaterial om Luleås besöksnäring, som vi har delat ut från de två turistbyråerna. Visste ni t ex att:

  1. I Luleå omsätts ungefär en fjärdedel av länets totala omsättning för besöksnäringen – år 2007 ca 687 000 000 kr. Det är den destination/kommun i länet som har den högsta omsättningen. På god andra plats kommer Kiruna.
  2. Tillväxten i besöksnäringen har varit stabil, sedan år 2001 har omsättningen ökat med 25 procent, och det finns en stor potential att fortsätta utveckla näringen.
  3. Även antalet sysselsatta i branschen har ökat under de senaste åren. 2007 sysselsatte besöksnäringen 625 personer i Luleå.
  4. Totalt hade Luleå 983 000 besökare/övernattningar 2007.
  5. Fler besökare leder även till ökade intäkter för regionens entreprenörer och ökade skatteintäkter för kommunen. 2007 genererade näringen ca 66 miljoner i totala skatteintäkter för kommunen.
  6. En majoritet av Luleås turister besökte staden som privat- och fritidsresenär (ca 80%), och ca 20 % av besökarna reste till Luleå i tjänsten som affärs- eller konferensgäst.
  7. Svenskar utgör den enskilt största nationaliteten av Luleås besökare (82%). Av de utländska turisterna utgör norrmän (ca 41%) den största gruppen av besökare, tillsammans med finländare (13%) och tyskar (11%).

(Källa: TEM-undersökningen 2007).

Inga kommentarer: