Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

onsdag 1 oktober 2008

Fräscht i Luleå centrum

Idag invigdes de nya kyrkstugorna på Köpmantorget. De är bygda efter förlaga av riktiga kyrkstugor, som finns i Gammelstads Kyrkstad. De är i princip identiska. Tanken är att stugorna ska användas för försäljare på marknader mm.
Köpmantorget är ett mysigt torg som har potential att kunna bli en naturlig mötesplats i olika sammanhang.

Under hösten har dessutom Luleå centrum förärats med fina skyltar vid olika sevärdheter, t ex parker, monument mm. Det är Tekniska Förvaltningen som tagit fram skyltarna.

Syftet är att på ett informativt och lättillgängligt sätt åskådliggöra historiens vingslag.I Stadsparken beskrivs stadens tillväxt, Rådhustorget och "Sista stadsbranden" (3 skyltar). Vid Gültzauudden beskrivs det gamla rådhuset samt historia kring kallbadhus, restaurangen på höjden, hoppbacken, varvsplatsen, sågverksepoken och jubileumsutställningen 1921 (9 skyltar).
Vid gamla Färjeläget och västra Stranden informeras om färjan "Trafik" samt varvs- och industrihistoria (2 skyltar). I Hermelinssparken berättas om parkens botaniska kvaliteter och vid Hermelinsstatyn historien om Samuel Hermelin (2 skyltar). Vid statyn "Flicka med boll" tas Florakullens historia upp (1 skylt) och vid Malmudden beskrivs bakgrunden till Brogatan (1 skylt).
Så nu kan såväl Luleåbor som besökare promenera genom en ytterligare förskönad stad!

Se artikel och webb-tv på:
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4029092

Inga kommentarer: