Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

söndag 19 oktober 2008

Skog & stad

Även om det var minusgrader ute igår och vinden bet i kinderna så kan man inte säga annat än att hösten verkligen kan vara härlig.

Det blev en ordentlig långpromenad på två timmar, hann pinna på till byn, upp på Långberget och njuta av utsikten, runt i skogen till Antnäs och stigar hem tillbaka till Alviks elljusspår för att landa i byn igen. Sen tog orken slut och det blev skjuts hem :-).


Jag brukar tänka på att jag verkligen kan förstå de som bor i riktiga storstäder i Europa och som i bästa fall har tillgång till någon anlagd park för att få känna lite frihet med skog och luft. Och här har vi obegränsat med den varan. Överallt.

Långberget är helt perfekt att både ströva, cykla, springa och åka skidor på och runt. Det kanske inte är som när jag bodde i Frostviksfjällen vid foten av Blåsfjöfjället och "Dunderklumpen" och inte heller som när jag bodde i Fritidsbyn på Dundret med berget som frukostutsikt varje morgon. Det är absolut lika bra, bara på ett annat sätt.

Visst är det härligt att bo nära vildmarken, men en av de stora fördelarna med Luleå är att du har skog, mark, skärgård och ändå ett stenkast till stadens puls.

På kvällen begav vi oss med vänner in till stan och åt god middag på restaurang. Fullsatt och mängder med folk ute. Det var stort arrangemang i Kulturens Hus, för minoritetskulturer, vilket tydligen hade varit toppen.

Idag väntar ytterligare en vandring, denna gång med väninna. Får nog packa lite fika med mig så att blodsockret inte tynar.

Inga kommentarer: