Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

lördag 6 februari 2010

Statistik

Statistik låter inte så där jätteupplyftande, men det är absolut ett nödvändigt redskap för att kunna mäta förändringar och hur man når uppställda mål. Sedan kan man vända och vrida och analysera siffrorna från olika vinklingar. Slutmålet är dock aldrig antalet övernattningar, utan de inkomster de inbringar.
Nu har vi fått decembers siffror för gästnätter i Luleå och det ser positivt ut, jag återkommer med summering och analys av 2009.
Däremot har jag tittat en del på siffrorna för november. Intressant.
Luleås anläggningar (hotell, stugbyar och vandrarhem) genererar över 30% av länets gästnätter i november! Totalt hade Luleå nästan 21 000 övernattningar i november. Ser vi på några andra kommuner i länet ser det ut så här:
Luleå 21 000
Boden 2 800
Piteå 9 100
Tornedalen (5 kommuner) 10 000
Kiruna 9 700
Ackumulerat 12 månader tom november visar Luleå en ökning med + 2%. Luleå är en av två destinationer, tillsammans med Tornedalen, som visar en ökning. Tyvärr visar övriga länets destinationer en minskning. Vi håller tummarna och hoppas att trenden vänder så att övriga destinationer också får ett ökat antal gästnätter framöver. Starka destinationer skapar ett starkt län.

Inga kommentarer: