Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

torsdag 4 november 2010

Nu stundar Allhelgona-helg

På lördag är det Alla helgons dag. Ni vet väl varför vi firar dagen? Om inte, kolla http://sv.wikipedia.org/wiki/Allhelgonadagen
Mysigt med lite extra helgkänsla. Själv blir det att avrunda veckan med After Work och match för våra duktiga tjejer i LBBK. Nu är det Mark som står för motståndet. Det fixar vi!

I övrigt en mycket bra vecka. Idag fick jag reflektera, återigen, över fenomenet griniga gubbar. Det kan verkligen inte vara roligt att vara en sådan. Alltså, allvarligt talat, det måste vara rent hemskt. Mötte två sådana idag, samtidigt. Inte roligt. Uschiamej. Tur att jag inte är en sådan och aldrig heller kan bli :-). Nä, fram för de positiva personerna som sprider engagemang, glädje och värme. Och tack och lov att de är så otroligt många fler.

Jag roade mig med att googla på begreppet, där fanns det mycket att hämta..... Såg en artikel om att det dessutom är hälsofarligt för dem: http://www.expressen.se/nyheter/1.777152/griniga-gamla-gubbar-riskerar-att-do-i-fortid
Notera särskilt en av kommentarerna: "Det finns få saker som kostar så mycket i energi som att umgås med surpuppor. " Klokt och bra :-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

I norrbotten eller swedish lapland som vi numera säger, råder en gubbmentalitet som präglas av bitterhet,skvaller och berättelser om sin egna förträfflighet för 20 år sedan.

Kvinnor på ledande positioner ska vara glada och positiva, gärna fnittra lite, för att passa in hos dessa gubbar. Kvinnor med kompetens och tydligt ledarskap har enligt dessa gubbar samarbetsproblem.

Bekymrad norrbottning sa...

Huvudet på spiken! Dessa griniga gamla gubbar står ivägen för utvecklingen i Norrbotten. Det pratas mycket om hur viktigt det är med kvinnor i näringslivet och andra positioner, men ingen av gubbarna vill själv flytta på sig. Så länge de envisas med att hänga sig kvar, så länge kommer kompetenta kvinnor att söka sig till andra ställen.

Bra att du tagit upp detta i din blogg, bladet måste tas från munnen! Om ingen pratar om detta så kommer gubbarna att fortsätta kvotera in varandra på nya ställen istället för att titta på kompetens.

Anonym sa...

Bra att du tar upp ett av de största hindrena för Norrbottens utveckling - griniga gamla gubbar och den maktbubbla de skapat! Vårt län skulle må bra av mångfald, öppenhet, acceptans och tolerans för oliktänkande.

Anonym sa...

Det är verkligen på tiden att detta ämne debatteras. Starka och kompetenta kvinnor har inte samma möjlighet att få ledande positioner eller styrelseuppdrag,som "övermogna" män. Och får vi uppdragen så blir det för det mesta till en lägre lön, jämfört med en man.

Har aldrig varit någon 70-tals"rödstrumpa" men jag har börjat fundera mer och mer på; kvotering, kvinnliga nätverk osv.
Kanske gjorde vi kvinnor 50+ fel som på 80 talet gick ifrån "rödstrumpetänket".
Kanske blev jag för ego och tänkte bara på min egen karriär istället för att hålla ihop och driva jämställdhetsfrågorna vidare.

För visst är det som om tiden stått stilla när det gäller kvinnors ställning i samhället, eller är det kanske speciellt märkbart i norrbotten.
Så kvinnor: låt oss hjälpa, stötta och uppmuntra varandra. Och vi som är i ledande positioner har ett ansvar att driva frågan ännu tydligare och tuffare.