Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

lördag 6 december 2008

Gamla byggnader får nya liv

Idag gjorde vi det årliga och efterlängtade besöket på Hägnans Julmarknad.
Vi "hängde på låset" kl 12.00 när de öppnade och det var det inte bara vi som gjorde. Folk i mängder som strosade runt bland stånd, åkte häst och släde, fikade och umgicks.

Efter ett första "inscanningsvarv" baxade vi oss in på Café Fägnan och fick oss varsin stol. Kön ringlade sig lång till fikat och kassan, men det var det värt för deras enormt goda laxmackor, de är grymma. Vi slog oss fram för en påtår, det var med blandade känslor som jag trängdes; lätt irriterad så klart, men samtidigt så himla glad att så många hittat till marknaden, förhoppningsvis har marknadsföringskampanjerna gett lite resultat.
Och tom tomten tittade in i caféet.

Vi hörde blandade språk i folkmängderna, så en hel del utländska besökare fanns på plats. Och vi kan ju nästan inte visa upp Luleå på ett bättre sätt vintertid än med denna fantastiskt härliga och gammaldagsa julmarknaden.

En annan sak som slog mig när vi travade vidare runt i Kyrkstaden var de många gamla byggnaderna som tidigare i princip stått tomma och som nu fått nya liv.
På Hamngatan har butiken Alkaveka öppnat i vinter. Konstnärerna Nord har verksamhet, inte bara på sommaren, utan nu även på vintern i "gulröda huset" längst ned på Hamngatan.
I gamla brandstationen på Rutviksparkeringen har nu Shop in Lappland flyttat in. Och i Kaptenslöjtnantsbostället har Elin Sundström & co etablerat Kulturgården. Hjortgården har flyttat in på Sandåkersvägen. Tänk vad mycket det gör för ett område. Husen har fått nya liv, entreprenörerna driver verksamheter med kreativitet och inspiration och dessutom blir det näringslivsutveckling som genererar sysselsättning och skatteintäkter till kommunen. Helt optimalt med andra ord!

Vi var mer än nöjda med dagen, i påsarna hade vi fikabröd, stenungsbakat tunnbröd, dörrkrans och små presenter.

1 kommentar:

Gårdsromantik sa...

Vad roligt att ni kikade in!

Visst känns det som att Kyrkbyn är på gång!

Roligt att få se bilder från Juömarknaden - hooppas jag hinner med den imorgon!

Hälsningar Maud på Hjortgården