Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

onsdag 3 december 2008

Hur slår lågkonjunkturen mot besöksnäringen?

Idag har vi haft samrådsmöte inom LNAB.
En av frågorna på dagordningen var hur de olika branscherna/branschråden upplever situationen med konjunkturnedgång och finanskriser.
Det var varierade signaler, men många meddelade att det är mycket kännbart för olika branscher.
Detta gäller även besöksnäringen. Vi har ännu inte fått in några alarmerande signaler, men vi vet också att just besöksnäringen är en av de näringar som snabbt märker av både hög-och lågkonjunkturer eftersom näringen ofta säljer in service och tjänster till övrigt näringsliv.
Än så länge håller vi jämna steg beläggningsmässigt på Luleås hotell jämfört med 2007, som i sig var ett riktigt toppår. Men, vi kommer säkert att märka av en nedgång under 2009.

Utvecklingsarbetet med kongresser är intressant i detta perspektiv, de är sällan konjunkturkänsliga utan genomförs oftast oavsett ekonomiskt läge. Det är därför ett stadigt ben som Luleå står på.

Jag anser att det är just när det blåser som hårdast som man ska ge sig ut på havet, inte segla in in viken och lägga ankar. Fast det många gånger hade känts betydligt behagligare.
Jag tycker också att det just därför är helt rätt att vi nu satsar på bl a internationellt direktflyg, då står vi redo när en högkonjunktur kommer. För att den kommer, det vet vi ju. Bara inte riktigt när.

Inga kommentarer: