Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

tisdag 19 maj 2009

Gästbloggare: Berndt Tiberg - 1 grad betyder mycket

Nedan kommer ett inlägg från Gästbloggare Berndt Tiberg, en man jag har förmånen att få ha i mitt nätverk:

Förhandsbeställningarna av turistresor till Sverige ökar dramatiskt. Intresset för Sverige är faktiskt dubbelt så stort i år som i fjol. Vissa flygbolag talar optimistiskt om ökningar på över 250 procent!

Hallå? Hur kan det komma sig? Världsekonomin är ju i gungning och flygbolagen påstås ha det lika tufft som bilbranschen!

Okej, ingressen är inte dagsfärsk. Den är lastgammal, närmare bestämt hämtad från en på dagen 50 år gammal nostalginotis i Norrbottens-Kuriren.

Men den är rolig att läsa eftersom den visar att det är samma business i dag som i går. Besöksnäringen jagar besökare, investerar, produktutvecklar, marknadsför, tar hand om gästerna och produktutvecklar lite till och marknadsför och jagar i ett evigt kretslopp.

Det är förstås samma eviga visa i alla branscher, i alla företag. På den punkten skiljer sig inte besöksnäringen från gruvindustrin, uppdragsverksamheten eller handeln.

Så kanske var inte Gällivares kommunalråd alls så illa ute, när han härom veckan retade gallfeber på några fackliga företrädare genom att hävda att besöksindustrin vuxit sig större än gruvindustrin.

Vare sig Gällivarerådet hade rätt eller fel i kronor och ören, är en sak säker: Besöksnäringen har stora möjligheter att framöver expandera med sjumilakliv. Inte minst i Norrbotten och därmed också i Luleå.

I söndags kunde vi läsa här på bloggen att Luleås besöksnäring senaste året ökade med sju fina procent. Men en procentsats säger inte så mycket. I pengar är det en smått fantastisk ökning som motsvarar plus 49 miljoner kronor.

Årsomsättningen i Luleås besöksnäring har med råge passerat 700 miljoner. Det är fina pengar för hotell, stugbyar, närbutiker, varuhus, klädaffärer, taxifirmor, fönsterputsare – och för oss skattebetalare!

En anledning till att den norrbottniska turis…, förlåt besöksnäringen, kommer att växa dramatiskt beror på klimatförändringen. Det finns all anledning tro att allt fler söker sig till norrut för att få uppleva kombinationen äkta vildmark, äkta stadsliv och äkta klimat.

De senaste hundra åren har medeltemperaturen på jorden stigit med en grad. Det låter inte så mycket, men om ökningen stannar där så kan en futtig Celsiusgrad faktiskt bidra till att besöksnäringen lämnar en miljard kronor i Luleå.

Fortare än vi anar kan den femtio år gamla notisen från Norrbottens-Kuriren plötsligt vara dagsaktuell igen.

Inga kommentarer: