Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

torsdag 7 maj 2009

Visste du att......

Jag läser med intresse gårdagens och dagens NSD där Gällivares kommunalråd blir ifrågasatt angående uttalande om besöksnäringens betydelse jämfört med gruvnäringen. Idag rättar han till uttalandet och förtydligar att han talat om hela Sveriges omsättning inom besöksnäringen.

Intressant.
Själv är jag otroligt intresserad av just fakta och statistik kring dessa frågor. Jag har upptäckt under vägen att det är många som har uppfattningar som inte alltid stämmer överens med verkligheten, många antaganden som till slut blivit sanningar. Både vad som gäller i olika destinationer i länet och på nationell nivå.

Även hur "känslan" av att vissa internationella besökare ökat eller minskat i omfattning, många gånger bara baserat på eget antagande eller att någon annan antytt något. Vilket kan bli otroligt missvisande och få negativa konsekvenser.

Visste ni t ex att:
Luleå är den destination i Norrbotten som har högst omsättning från besöksnäringen?
Ca 700 miljoner kronor omsattes 2007.
Därefter kommer Kiruna och Piteå är på tredje plats.
Vad gäller just Gällivare så har de en turistisk omsättning på ca 250 miljoner kr (2006), vilket är lite mer än Bodens årliga omsättning.

Tittar man nationellt och på exportvärdet 2007 (utländska besökares konsumtion i Sverige), så har besöknäringen ett exportvärde på 87.6 miljarder kr, jämför det med Järn och Stål 77.3 miljarder kr, Personbilar 69.7 miljarder kr, Trävaror 37.3 miljarder kr (källa Nutek och SCB/Nationalräkenskaperna).

Antalet anställda inom svensk turistnäring 2007 var 160 249 st. Jämfört med 146 143 st totalt hos Volvo AB inkl dotterbolag och personvagnar, Ericsson, Scania, Skanska, Saabkoncernen, Telia Sonera, Sandvik, Astrazeneca, ABB, SCA.

Så visst är besöksnäringen en framtida basnäring, även i Luleå och Norrbotten.

Inga kommentarer: