Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

lördag 30 maj 2009

Luleå - en filmstad

Under torsdag och fredag denna vecka deltog jag på en studieresa till Ystad, arrangerad av Swedish Lapland Film Comission. Syftet var att se och lära hur Ystad lyckats etablera sig som destination för filminspelningar. Vilket de gjort mycket framgångsrikt.

Men, det är ingen slump att det blivit så, de har en tydligt framtagen filmstrategi för staden som de arbetar efter. De samarbetar mellan kommunen och näringslivet och de har tydliga mål uppsatta.

Wallander är såklart den absolut största delen hittills av produktionerna, nu har t ex även BBC producerat engelska Wallanderfilmer. Men, planerna är att Ystad ska vara ett val för alla former av produktioner.

Vi träffade representanter från kommunen och region Skåne, vi besökte filmstudion och Cineteket, som är ett filmmuseum med allt om film. Museet drivs av ett privat företag på entreprenad åt Ystads kommun.
De delade med sig av alla sina erfarenheter, möjligheter och utmaningar.

På resan deltog representanter från Piteå, Boden, Luleå, Swedish Lapland, Mötesplats Piteå och Swedish Lapland Film Comission.

Jag tog med mig två saker från resan:
1. Om man ska arbeta med att attrahera filmproduktioner, krävs en tydlig lokal filmstrategi från staden. Alla städer har inte förutsättningar och möjligheter att rikta in sig mot det segmentet.
2. Regionen ska fungera som support/stöd, med tex resurser, för de städer som aktiv arbetar inom nischen.
I Luleå finns filmstudion på Kronan, Filmpool Nord och Swedish Lapland Film Comission har sina säten i Luleå. Ett flertal filmer har spelats in i Luleå, vilket vi tydligt ser på övernattningsstatistik, uthyrning av hyrbilar etc.

Anna, entreprenör på Cineteket. En fantastiskt inspirerande och engagerad tjej, som gjorde en ypperlig presentation för oss.

Visning av Ystad Filmstudio, som består av tre hallar. Det är en del av det gamla nedlagda regementet i Ystad som nu inrymmer fler olika verksamheter, bland annat Filmstudion.

Visning i en av de tre hallarna, kulisser från barnprogrammet Vintergatan.

Inga kommentarer: