Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

onsdag 20 maj 2009

Kryssning och Riskkapital

I dagarna två har jag deltagit i träffar angående kryssningstrafikens utveckling och riskkapital för besöksnäringen. Fördelat på två dagar. Båda i hufvudstaden Stockholm (något ocentral och kylslagen, men ok i övrigt).

I måndags träffades vi sex destinationer/hamnar från Sverige och Finland som deltar i affärssamarbetet Bothnia Cruise Ports. Vi genomför styrgruppsmöte två gånger per år. Alltid lika trevligt att träffa de andra destinaionsrepresentanterna, lyssna av hur det går för dem, prata gemensam utveckling och utbyta erfarenheter.
Vi fick positiva rapporter om kryssningstrafikens framtid. Trots tung ekonomisk konjunktur i dagsläget rapporterar de internationella rederierna stor tillförsikt och framtidstro. Kryssningsbranschen är en ökande bransch med nya målgrupper som kliver ombord.

Dag två deltog jag på seminarium om riskkapital för besöksnäringen, organiserat av branschorganisationen RTS (Rese-och Turistnäringen i Sverige). Deltagande riskkapitalister informerade om stigande intresse av att titta på och ev investera i objekt inom turistnäringen. Utvalda objekt fick presentera sig och det mest intressanta och hetaste objektet blev Boda Borg.
http://www.rts.se/

Vi fick annan matnyttig information om besöksnäringens tillväxt och expansion. Precis de siffror jag redovisat i tidigare blogginlägg.

Jag fick förmånen att sitta bredvid en mycket trevlig tjej från Karlstad. Vi hann utbyta en hel del tankar, erfarenheter och funderingar under dagen. Karlstad är också residensstaden i länet Värmland, de omorganiserar och tillsätter en lokal besöksorganisation Visit Karlstad, samtidigt som de är deltagare i länsorganisationen som där ligger inom regionsförbundet.
Alla har vi samma frågeställningar och utmaningar att brottas med: städernas kontra regionens roll och ansvar.
Jag upprepar Claes Bjerknes kloka ord: "Det är en konst att arbeta genom andra."
Vilket är en regions uppdrag.

Inga kommentarer: