Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

fredag 8 maj 2009

Tagit tempen på Norrbotten

Idag har vi tagit tempen på Norrbotten.
På en konferens arrangerad av Länsstyrelsen var temat kompetens- och kapitalförsörjning, konjunkturer och framtidsvisioner.

Med hjälp av mentometrar fick vi besvara ett antal frågor, mycket intressant och roligt. På första övningsfrågan om hur vi tagit oss till konferensen fick vi skrattandes konstatera att 2 % av församlingen svarat vej ej. Av oss övriga som hade koll på hur vi tagit oss dit, hade majoriteten kommit med bil eller buss.
Frågorna handlade delvis om vår syn på länet, jämställdhet, tron på framtiden, men även en del faktafrågor om demografin mm.
På frågan om varför vi ansåg att kvinnor inte finns med i näringslivet på samma sätt som männen, hade några procent svarat att det berodde på att det finns färre kompetenta kvinnor än män. Förmodligen hade dessa svarat rent provokativt alternativt bara för att retas. Som tur var hade majoriteten svarat alternativet att det var pga att männen inte släpper in kvinnor (läs inte kliver åt sidan). Vilket torde vara närmare sanningen.

Demografin i Norrbotten innebär att vi i framtiden kommer att ha 500 färre personer som arbetskraft varje år, pga förhållandet mellan födslar och döda. Vilket kommer att bli ett stort problem för oss. Västerbotten har precis tvärtom, dvs 500 fler i arbetskraft, mycket pga deras expansiva kustområde kring Umeå. Hur kan vi då arbeta för att profilera Norrbotten som en attraktiv region att arbeta och leva i?
Lite paradoxalt känns det just nu med stigande arbetslöshet, särskilt bland unga människor som lämnar länet pga svårigheterna att få ett jobb.

För övrigt var jag imponerad över Sunderbyns Folkhögskola där vi höll till idag. En jättefin konferensanläggning. Så nu blir det bearbetning för att få med dem som medlemmar i Visit Luleå.

Inga kommentarer: