Luleå - The capital of Swedish Lapland

Visit Luleå är en samverkansplattform för besöksnäringen i Luleå. Den samordnar ägarnas/medlemmarnas gemensamma utvecklingsinsatser.
Luleå är länets residensstad och den största turistiska destinationen i Norrbotten.

söndag 10 maj 2009

Kryssare till Luleå

I morgon bitti har vi ett sista avstämningsmöte med alliansen för kryssningstrafik till Luleå. Alliansen består av ägare/medlemmar i Visit Luleå som har ett ekonomiskt intresse av kryssningsfartyg. Vi ska hålla till på Luleå Hamn. Jag fungerar som koordinator, samordnare för alliansen.

I sommar kommer fyra fartyg till Luleå Hamn:
7 juni Tahtitian Princess, amerikanska passagerare, ca 780 st
10 juni Saga Ruby, brittiska passagerare, ca 680 st
14 juni Athena, tyska passagerare, ca 400 st
4 september Amadea, tyska passagerare, ca 540 st
Det innebär ca 2 400 passagerare som kommer till Luleå och regionen.

Om vi ska beräkna ungefär vad detta ger för ekonomiska effekter till Luleå och regionen, så kan vi nyttja de undersökningar och studier som genomförts på kryssningstrafik till Sverige. Ett nyckeltal är att varje passagerare i snitt spenderar ca 2000 kr per dag (de gör ju oftast dagsbesök till städerna). Utlägget fördelas på hamnavgift (som i vårt fall går tillbaka till oss skattebetalare i Luleå eftersom Luleå Hamn är en kommunal förvaltning), bussar, guidearvoden, entréer, fika och mat, taxi, hyrbilar, shopping.

Det skulle innebära 4 800 000 kr för 2009 års fartygsanlöp. I snitt mer än 1 miljon kronor per fartyg. Ett skepp kommer lastat....
Den investering som görs per år är en relativt blygsam insats om ca 200 000 kr. Så det blir ett ordentligt ekonomiskt överskott. Och dessutom ger det ett starkt PR värde till staden och regionen. Som vi får på köpet.

I år har vi hjälpts åt att se till att miljön runt hamnområdet snyggats till, vi har utvecklat mottagningen på kaj med mer uppträdande i form av musik och dans, en av kyrkstugorna som tidigare stått på Köpmantorget kommer att fungera som plats för turistinformation etc.
Tahitian Princess, vars rederi heter Princess Cruises, Florida, USA. Det är det första fartyget som Princess Cruises kommer med till Bottenviken. Representanter från rederiet och landarragören var på visning för två år sedan, för att se på området. Det föll dem i smaken och nu kommer de med sitt första anlöp. Hoppas nu att de blir nöjda med anlöpet och kommer med fler fartyg framöver.

Inga kommentarer: